Sunday, December 20, 2009

Makan, makan,makan

Dah mula dengan program diet. dah cuba x makan nasi tabi x boleh, jadi makan nasi dalam kuantiti sikit. kerja terlalu banyak buatkan aku rasa x mampu nak menahan perut dari makan nasi. tapi nak kena join gak kak sue sebab awin berat x naik. Sekarang ni dah mula bersenam. Tapi kena curi masa gak sebab hari cuti sibuk nak siapkan persiapan kawen plak. Pening betul. Bila x nak makan nasi EN Z marah. Cakap sehari x makan lepas tu x nak makan nasi. Nak jawab apa. Pagi2 minum susu ja. tghari kadang2 mkan roti kalau x sempat keluar. Tu x kira lagi kalau ada majlis lepas tu makanan yang ada macam2 depan mata. Kawal gak nafsu nak makan tu. Tapi amik skit2 ja.


Soalan:
  1. Antara makan nasi dengan makan fast food macam KFC, McD, ANW, Pizza. Yang mana lagi baik?
  2. X makan nasi tapi makan roti lebih 4 keping. O.K ka K.O?
  3. Makan nasi dalam kuantiti yang betul dan bersenam lagi ok atau x makan nasi trus lepas tu x yah bersenam....?
Kepada sesiapa yang arif tolong la jawab soalan ni. blog ni jarang boleh buka sebab dibuk 24 jam. balik umah nampak bantal dengan tilam ja. Tidur la.....

1 comment:

KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

hye there..

jawapan 1 : antara nasi n fast food, bagi i lagi elok makan nasi.. u kena faham.. ape itu carbs, protein n fat.. dalam fast food selalunye penuh dengan fat.. nasi pulak carbs.. yang paling penting, pemakanan seimbang

jawapan 2 : sekali lagi diingatkan utk blajar tentang nutrisi.. nasi dengan roti sama2 dari golongan karbohidrat.. u takkan naik berat badan kalau makan tak lebih dari ape yang badan u perlukan..

jawapan 3 : kite kena bersenam at least 3 kali seminggu.. untuk kurus u kena jaga makan, senaman n rest cukup..

jangan anggap nasi musuh utama.. jangan salahkan nasi penyebab u gemuk.. nasi tak salah pun.. kiter yang salah pasal makan makanan yang tak seimbang :)